Pěstitelská pálenice

Výrobním obdobím palírny je doba od prvního července do třicátého června následného roku. Podmínkou výroby pálenky je přivézt nejméně 100 kilo ovoce nebo 100 litrů vlastního kvasu. Kvas připravujeme z čistého ovoce bez cukru. Pěstitel může být celému procesu pálení přítomen. Na termínu pálení a odběru pálenky se přesně dohodneme.
Palírna ve Zvoleněvsi je vybavena vším potřebným. Kvašení probíhá pod dohledem zkušených odborníků, garantujících nejlepší jakost nápoje. K dispozici mají moderní laboratoř, kde dokáží posoudit kvalitu kvasu a doporučit správný termín pálení.
Pálenka připravujeme z jablek, švestek, hrušek, třešní, višní, vína, rybízu i angreštu,. Třešně a višně je však třeba odstopkovat, broskve odpeckovat. Víno a rybíz zbavit stonků. Letní ovoce kvasí od tří do šesti týdnů, pozdní až dvanáct týdnů. Kvašení je ukončeno až když již neuniká oxid uhličitý. Vyzrálý kvas má zdravou vůni, šťáva není sladká. Zbývá odstranit z povrchu vzniklou vrstvu/“deku” a pálení může začít. Proces trvá čtyři až šest hodin. Zákon povoluje pro rodinu výrobu 60 litrů padesátiprocentní pálenky.
Velký nerezový kotel kombinovaný s mědí plně umožňuje provádět destilaci i rektifikaci, navíc průběžně řídit lihovitost i aromatické vlastnosti destilátu. Topí se pod ním plynem, chod je řízen elektricky. Alkohol si lze odvézt ve vlastních skleněných či plastových lahvích nebo demižonech, Na přání zařídíme i jeho naředění destilovanou vodou na kterou máme rovněž potřebný přístroj.
Zbývá již jen popřát: „Na zdraví, s pálenkou ze Zvoleněvse.“