Historie od roku1783
Společnost E D & F Man Ingredients s.r.o. byla založena v roce 2016 jako společný podnik na výrobu bio cukru v České republice mezi společností E D & F Man Sugar of London, založenou v roce 1783, jedním z největších světových obchodníků s cukrem, melasou a kávou a VUC Services of the Czech Republic, která od roku 2001 vyrábí speciální cukry a ovocné pálenky v cukrovaru Zvoleněves severně od Prahy.
Bio rafinerie cukru2018
Bio rafinerie cukru je v provozu od roku 2018 a ročně vyrobí asi 20 000 tun bio třtinového cukru spolu s významnou produkci bio třtinové melasy. Veškerý organický cukr a organická melasa jsou vyráběny v souladu s normami bezpečnosti potravin FSSC 22000 a jsou certifikovány jako košer pro Pesach londýnskou Beth Din (KLBD), stejně jako organické EU a organické USDA/NOP. Tyto produkty jsou také vyráběny jako Fairtrade a Bonsucro (norma udržitelnosti pro cukrovou třtinu). Náš surový organický cukr pochází z Argentiny, Mosambiku, Indie a Peru.
Vznik v cukrovaru postaveném1859
Biorafinérie funguje v rámci původního řepného cukrovaru ve Zvoleněvsi, který byl založen v roce 1859 a byl majetkem císaře Ferdinanda V. Rakouského ve Vídni. V roce 1888 jej pronajal císař František Josef I. židovsko-českému podnikateli Jindřichu Beniesovi, který vlastnil a řídil i několik dalších cukrovarů. Zrekonstruoval Zvoleněveský cukroval na největší v Rakousko-Uhersku a její cukr byl oceněn na dvou velkých mezinárodních výstavách. V roce 1919 byl zestátněn novou Československou republikou, která jej také po ničivém požáru v roce 1922 přestavěla do dnešní podoby. I tak to byla ještě nějakou dobu poté největší továrna na cukrovou řepu na světě.
Exkluzivní dodavatel pro Britské námořnictvo1794 - 1970
James Man v roce 1794 zajistil smlouvu o odběru rumu pro Royal Navy. Námořníkům se tak dostával takzvaný „rum tot“ jakožto denní dávka rumu.
Cukrovar ve Zvoleněvsi1859
Po převzetí Československa komunisty ji z důvodu nedostatku investic opustil jako malovýrobce surového řepného cukru. Po sametové revoluci byla privatizována a provoz pokračoval až do roku 2001, kdy přestala vyrábět řepný cukr a byla uzavřena. Koncem roku 2001 ji získala společnost VUC Services za účelem transformace na výrobu speciálních cukrů, včetně tekutých cukrů, sirupů do pečiva a alternativních sladidel. Přibyla palírna na výrobu místních ovocných pálenkových specialit jako slivovice a třešňovice.
Provoz lihovaru byl od roku 2019 rozšířen, aby bylo možné přeměnit část naší organické melasy na organický rum. Druhá, větší palírna zahájila spolupráci s E D & F Man Ingredients, aby zajistila zvýšený výkon a aby byla přizpůsobena pro výrobu rumu, a to na celoroční bázi s vyloučením jakýchkoli jiných produktů. Lihovar se nachází v obci Prčice jižně od Prahy, asi hodinu od rafinérie, a dokáže vyrobit až 500 000 litrů bio rumu ročně. Byl založen jako pivovar v roce 1617 a jako takový fungoval až do roku 1901, kdy byl přeměněn na lihovar. Nyní rekonstruujeme jeho sklepy, abychom rozšířili naši schopnost nechat zrát rum v dubových sudech. Veškerý naše sudy pochází z francouzského a amerického dubu pěstovaného na jihu Francie a nikdy dříve nebyly použity k žádnému jinému účelu, tak aby byla zajištěna jeho organická a košer kvalita.