Ovocný lihovar
Nákupní košík
Nákupní košík je prázdný
Přistoupit k objednávce »
Obchodní podmínky
Lihovar Zvoleněves
O našem lihovaru
Pěstitelská pálenice
Značka BONFIER
Technologie destilace
Likéry a jejich výroba
Palírna BONFIER
Zvoleněves 86
273 25   Zvoleněves
+420312583044
info@bonfier.cz
E-SHOP > LIKÉRY A JEJICH VÝROBA  

Likéry a jejich výroba

Stručný návod na přípravu likérů

Likér je kořalka připravená za studena z lihu s přísadou vody, vonných essencí, cukru, syrupu nebo glycerinu, čímž nabýváme nápoje chuti příjemné. Dle toho, jak se vyrábějí a jakých užijeme surovin, rozeznávají se likéry jemné či rosolky (rosoglio) a obyčejné (aquavita).
 

Olejové likéry

Se značnou přísadou cukru se také nazývají cremes a likéry připravené z ovocných šťáv, cukru a lihu se zvou ratafie. Až do počátku let čtyřicátých vyráběli likéry destilatéři či lihovarníci, jemnější druhy pak lékárníci za horka tím způsobem, že příslušné byliny, květy, koření nebo semena destilovali v kotlích s vodou, aby se tím vyloučily etherické či vonné silice. Jelikož bylo vylučování etherických olejů z rostlin velmi obtížné pro nedokonalost přístrojů a jiné překážky, vyšlo z používání. Podobně byl i nedokonalý způsob výroby lihu, takže nebyl nikdy úplně čistý a bez přiboudliny čili fuslu, a proto také likéry z něho vyrobené byly nedokonalé.
 

Přednosti nového způsobu výroby likérů

Na takzvané studené cestě - oproti staré destilaci došly všeobecného uznání a jsou patrné. Dle nového způsobu se každá součást likéru sama pro sebe pro výrobu likéru připravuje po případě vydestiluje a pak teprve se jednotlivé suroviny dle určitých, zevrubně vyzkoušených receptů směsují.Příjemná chuť a jednotlivé zvláštnosti likérů nezávisí jenom na obsahu vonných olejů, nýbrž i od jiných přísad, jako: hořči, třísloviny a jiných látek, jež dodávají likérům lahody a vlastnosti zdravotních. K tomu účelu slouží takzvané essence.
 

Výroba likérů z čistých surovin

Je velmi jednoduchá, přitom je hlavní podmínkou čistota, úplně čistý, rektifikovaný líh beze vší přiboudliny čili fuslu, úplně čistý nemodřený cukr a ethrické oleje nejčistší jakosti. Ještě nutno připomenouti, že při uchovávání a rozpouštění etherických olejů třeba míti na zřeteli okolnost, že na světle a vzduchu snadno houstnou a zpryskyřičnatí, proto je nutné likéry uskladňovat v chladu a ve tmě v neprodyštně uzavřených lahvích. Také se doporučuje ihned, jakmile byly dodány, rozpustiti etherické oleje v nejlepším 96% lihu (a sice na 1 díl oleje 9 dílů lihu).
 

Ředění lihu na žádanou lihovitost

Abychom líh určitého stupně rozředili na žádanou lihovitost, násobíme počet litrů procenty, jež líh má a dělíme povstalý součin žádanými procenty. Podíl ukazuje množství lihu žádané jakosti. Na př.: Máme-li 100l 96%lihu a chceme ho naředit na 40%, pak se má počítat takto: 100 x 96 a dělíme 40= 240 litrů směsi, a nutno tudíž dle toho přidat 140 l vody. Při výrobě přidáváme rozpouštěné etherické oleje do připraveného množství lihu za mírné teploty, dobře promícháme a pak teprve přidáváme vařený cukr a jiné případné, oslazující nebo zjemňující přísady. Potom se výrobek několik dní nechá v klidu, a potom se svařenou a procezenou vodou upraví na určitý stupeň lihovitosti. Konečně se hotový likér obarví a nechá po několik týdnů ležeti, čímž mu přibude na jemnosti. Teď ještě nutno poznamenat jak se čistí cukr a jak se upravuje normální syrup potřebný ku výrobě likéru. Cukr se čistí takto: 50kg cukru a 25l vody smísíme v měděném, dobře pocínovaném kotlíku nad mírným ohněm, stále míchajíce, aby se cukr nepřipálil a sbírajíce plochou lžící nečistotu a svaříme až na 50l.
 
[ Lihovar BONFIER | Značka BONFIER | Destilace | Pěstitelská pálenice | Příprava kvasu | Dárková sada ]
českyČesky
englishEnglish
deutschDeutsch


CZIN.eu

Toplink - katalog odkazů



Přidat.eu RSS